Sogneudflugt! Denne gang med et nyt transportmiddel! Det ligner en bus, men er en – tidsmaskine. Vi stiger ind, chaufføren indtaster en bestemt tid på GPS’en, og de stærke motorer begynder at brumme. Efter en kort tidsrejse siger chaufføren: “Vi befinder os nu i sidste halvdel af 1700-tallet, lige foran Vang Kirke.” Da vi stiger ud, iler en mand med fuldskæg os i møde. “Gud være med jer,” hilser han med dyb stemme, “jeg er Adrian Brøndlund*, præst her på stedet. At dømme efter jeres uhyggelige vogn uden heste, kommer I vist langvejs fra?”
“Nej, vi er faktisk herfra,” svarer vi til hans store overraskelse. “Men fra år 2016 i fremtiden.”
Pastor Brøndlund tror ikke sine egne ører, men guider os alligevel venligt gennem Vang Kirke. Krypten under kirkegulvet er han særlig stolt af. Han fører os derned og peger på væggene: “Som I ser, lader jeg dem for øjeblikket udsmykke med kalkmalerier.”
Det glæder pastor Brøndlund enormt, da vi fortæller, at Nationalmuseet i det 21. århundrede roser krypten i de højeste toner. “Tænk,” beretter vi, “Danmarks førende museum kalder det en unik udsmykning! Så sent som 4. maj 2016 har museets ekspert, konservator og kirkekonsulent Kirsten Trampedach, skrevet, at krypten med rette har ‘fået vurdering særdeles bevaringsværdig samt højeste prioritet’. Og hun slog fast: ‘Vi har ingen tilsvarende udsmykning bevaret i Danmark’!”
Da vi spørger Brøndlund, hvorfor der ikke findes et kristent kors afbildet i krypten, siger han: “I kender Ægyptens pyramider, ikke sandt?”
“Jo.”
“På spidsen af pyramiderne sidder en lysende fugl, der fortæller om evangeliet!”
Vi er paffe. “En fugl? Om det kristne evangelium?”
“Yes. Pyramiderne fortæller om døden og det evige liv. Det gør evangeliet og vores krypt også, ikke sandt?”
“Jo.”. “Så kig lige på kryptens nordvæg! Den viser vores endeligt! Jeg sagde til kunstneren, han skulle male dødningehoveder på den.
Kan I se dem? Og de tre mennesker i midten – fløjtespilleren, døgenigten og krigeren? Den ene vender mod venstre og fløjter.
Den anden sidder på sin flade, vender mod midten og blæser sæbebobler.
Den tredje vender til højre og drager i krig med tromme, bandoler og sabel.
Hverken den første, den anden eller den tredje har en chance. Døden venter allerede på dem. Derfor skrev jeg ovenover deres hoveder:
I hvor vi os i Verden vende
Er Døden dog vor sidste Ende.
Forstår I? Nordsiden er mordsiden! Men kig så på østvæggen! Malingen er ikke tør endnu! Der ser I Fugl Føniks og solen! De symboliserer opstandelse! Liv! Derfor skrev jeg:
Perit ut vivat
Det betyder ‘Den skal dø for at kunne leve’. Længslen efter himlens evige livsglæde starter ikke med de kristne evangelier. Allerede årtusinder før Kristus var man optaget af opstandelse!
De gamle ægyptere overtrak pyramidens spids med guld eller kobber, så den skinnede rødt. De kaldte den Ben-Ben. Den stod for samme mytiske væsen, vi i dag kalder Fugl Føniks. Dengang blev den også kaldt Benu. Det betyder ‘Den genfødte søn’.
Ifølge myten må den guddommelige fugl dø og så opstå fra dødsriget, leve igen og fare til himmels! Forstår I? Allerede længe før Moses og Det Gamle Testamente peger de ældste ægyptiske kilder på ‘Sønnen’, der kommer for at dø, overvinde døden og fare til himmels! Død og liv!
Hver aften så de ægyptiske præster Døden på toppen af pyramiden, fordi den blev mørk, når solen gik ned. Men hver morgen råbte de hurra for Livet og lysets rige. For så fik man øje på solfuglen, hvis første stråler oplyste Keopspyramidens top.
Med Fugl Føniks og solen på østvæggen vil jeg vise verdenshistoriens vingesus. At et glimt af den højeste sandhed altid var med os! Perit ut vivat! Først dør vi på jorden, lige som solen går ned og brænder op. Men så opstår vi til livet, lige som solfuglen står op i øst. Så breder vi vingerne ud! Så farer vi til himmels – hjem til vores sande rede, fuld af fred, fryd og frelse! Jeg siger kun: Johannes 18,36!!!”
“Johannes 18,36???”
“Ja,” svarer han, “Dér læser vi: Mit rige er ikke af denne verden!”
Aha!” Vi takker pastor Brøndlund, giver ham hånden og rejser hjem til år 2016.
Den dag i dag hører vi hans stemme hviske: “Kære venner! Perit ut vivat!”
Kærlig hilsen
Anne Marie Nande Kraft
***
* Adrian Lauritsen Brøndlund (født i Ålborg 1720 død i Vang 1792) var præst i Vang fra 1753 til 1792. Det var ham, der byggede præstegården, udsmykkede krypten og forærede Vang Kirke en lysekrone med indskrift.